Как да почистим климатика сами ?

КАК ДА ПОЧИСТИМ КЛИМАТИКА САМИ?

Как да почистим климатика сами е един от най често задаваните въпроси. Поддръжката на климатика включва периодично почистване на филтрите и топлообменниците на вътрешното и външното тяло. Основните замърсители на вътрешното тяло са: прах, мазнини, тютюнев дим, мъхчета от килими и завивки, косъмчета от домашни любимци и други.

ВИДОВЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ НА КЛИМАТИКА

  1. Замърсяване на климатика с прах.

Това е най-често срещания замърсител. Климатикът се предпазва от прахта посредством филтрите. Те трябва да се почистват периодично, като периодите зависят от замърсеността на помещението, в което се използва климатика. Ние ви препоръчваме в домашни условия филтрите да се свалят и измиват под течаща вода на около 20-30 дни. Пренебрегването на този съвет води до затрудняване на въздушния поток. Това води до намаляване на отдаваната мощност и повишаване шума на вътрешното тяло. Повишава се консумираната енергия и понякога потича вода от вътрешното тяло поради запушване на кондензната тръба. В много от случаите се намърсява и топлообменника, както и вентилатора на климатика. Всичко това води до събиране на конденза и праховите частици във ваничката на вътрешното тяло.

Появява се благоприятна среда за развитие на бактерии и плесени.

Климатикът започва да отделя неприятна миризма в режим охлаждане, а появилите се микроорганизми водят до редица респираторни проблеми.

  1. Замърсяване на климатика с цигарен дим.

Този тип замърсяване се получава при работа на охлаждане. В този режим температурата на топлообменника е ниска и привлича по естествен път никотина. Веднъж полепнал по ламелите той излъчва миризма дори и когато в помещението не се пуши. В същото време никотина залепва и по пластмасовия корпус и променя цвета му в жълтеникав. Цветът не може да се възстанови с почистване т.к. тютюна и пластмасата се свързват в стабилно съединение.

  1. Замърсяване на климатика с мазнина.

Получава се при климатици монтирани в кухненски помещения. Ефекта е както при цигарения дим. При готвене във въздуха се отделят растителни и животински мазнини, които полепват по топлообменника.

Когато замърсяванията на климатика се отстраняват периодично от ползвателите, не се налага профилактика с разглобяване и основно почистване. Препоръчваме ви освен редовното измиване на филтрите под течаща вода, да почиствате и топлообменника с препарат за почистване на климатици. Така вие дълго време няма да имате нужда от професионална профилактика а климатикът ви ще работи безупречно и ще пести електроенергия.

АЕРО КЛИМА предлага препарат за почистване на климатици както и климатици от водещите марки в магазина на улица Дубровник 39 /срещу BILLA / във Варна. При нас ще намерите климатици, термопомпи, пелетни котли, слънчеви колектори. Работим само с качествено утвърдени марки, като Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Toshiba, Midea и други. Безплатна консултация на телефон 0896 872 157

 

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИК
СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИК ВЪВ ВАРНА

НАЧИН ЗА УПОТРЕБА НА ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Как да използвате препарата за почистване?

  1. През летния период, когато климатикът работи в режим охлаждане. – Изключвате климатизатора. Отваряте предния пластмасов капак на вътрешното тяло на климатика. Отстранявате двата подвижни филтъра. Измивате ги под струя течаща вода. Оставяте ги да се оцедят добре. Отстранявате заключващото парченце пластмаса от флакона на спрея. Разбивате добре преди всяко впръскване. Напръсквате ламелите, които са под филтрите. От флакона ще ще излезе препарата под формата на пяна, след което тя ще изчезне. Изчаквате около 20 минути. Слагате филтрите, затваряте капака и пускате климатика да работи на студено. Разградените замърсявания ще излязат чрез кодензната тръба навън заедно с конденза.
  2. През зимния период, когато климатика работи на отопление. – Изключвате климатизатора. Отваряте предния пластмасов капак на вътрешното тяло на климатика. Отстранявате двата подвижни филтъра. Измивате ги под струя течаща вода. Оставяте ги да се оцедят добре. Напръсквате добре ламелите под филтъра с вода /спрей/. Оставяте за около 5 минути. Отстранявате заключващото парченце пластмаса от флакона на спрея. Разбивате добре преди всяко впръскване. Напръсквате ламелите. От флакона ще ще излезе препарата под формата на пяна, след което тя ще изчезне. Изчаквате около 20 минути. След това пак напръсквате с вода за да може замърсяванията да паднат във вътрешната ваничка. Слагате филтрите, затваряте капака и пускате климатика да работи на топло.
Как да почистим климатика сами ?