Термопомпи

Термопомпа – какво представлява?

Термопомпата е машина, при която посредством механична работа се отнема топлина от по-студено тяло и се предава на по-топло тяло. Чрез термопомпа се извличт топлината от околната среда. Без механичното въздействие този процес не би се случил.

Видове термопомпи

Според вида на топлообменниците термопомпите биват няколко вида:

  • въздух-вода
  • вода-земя
  • въздух-земя.

Водната термопомпа извлича топлинна енергия от земята. Въздушната термопомпа извлича топлинна енергия от въздуха в околната среда. Характерно за термопомпите е, че могат да работят в две посоки, в зависимост от това дали ще охлаждаме или затопляме помещението. Те прехвърлят топлината от първия към втория топлообменник или обратно в зависимост от работния режим.

Термопомпа - принцип на работа

Ефективност на термопомпата

Ефективността от работата на тези машини се определя чрез показателите оттоплителен коефициент и хладилен коефициент.

Отоплителният коефициент показва колко пъти отдадената топлина от термопомпата е повече от свършената работа.

Хладилният коефициент е съотношенито между топлината получена от охладителя и изразходваната за целта енергия.

Примерна инфраструктура при термопомпите

Защо да избера отопление и охлаждане с термопомпа?

В жилището термопомпата може да бъде свързана с подово отопление, с радиатори, с конвектори, с бойлер. В случаите когато се използва за отопление и охлаждане се препоръчва да се свърже с конвектори. По този начин бързо и ефективно се постига желаната температура в помещението, дори то да не се обитава постоянно.

Конвекторите се различават от радиаторите по това, че те се използват за работа на горещо и на студено. Те са изключително удобни и създават дискретен комфорт постигайки безшумно желаната температура.

Голямото предимство на термопомпената инсталация е, че с една система вие осигурявате отопление и охлаждане на вашия дом, както и топла вода за бита. Подходящи са за целогодишно използване на частни домове и административни сгради. Не на последно място по важност е и факта, че може да се използва за затопляне на басейни.

Термопомпите са изключително лесни за поддръжка и управление. Те имат ниски експлоатационни разходи, автоматизирано управление и ви осигуряват сигурност и комфорт.

Аеро Клима изгражда термопомпени инсталации за Варна и региона.

Моля направете запитване в АЕРО КЛИМА или звъннете на 0896 87 21 57.

Свързаност на уредите при термопомпи

Показване на 1–12 от 45 резултата